Socialpolitiker: "Vi följer inte lagstiftningen"

Socialnämnden i Jokkmokk kan inte ta ansvar för de neddragningar de ställts inför i och med att kommunen måste minska sina utgifter med 14 miljoner kronor. Därför har en enig nämnd beslutat att låta kommunfullmäktige få besluta om neddragningarna.

- Vi har riktlinjer från fullmäktige om vilken vård vi ska bedriva och det här blir en så kraftig försämring att kommunens högsta beslutande instans måste fatta beslut, säger Kurt-Lennart Mickelsson, centerpartistisk ordförande för socialnämnden.

Det krav som socialnämnden i Jokkmokk har på sig är att de får samma budget för nästa år som de hade i år vilket är 92,5 miljoner kronor. Men nämnden menar att de behöver 96 miljoner kronor för att bibehålla vården. Anledningen är lönehöjningar och att det blir fler äldre i kommunen som kommer att behöva vård.

Men att utföra samma vård för mindre pengar går inte enligt Kurt lennart Mickelsson.

- Vi kommer inte att följa lagstiftningen om vi måste göra neddragningarna, säger Mickelsson.

Om nu fullmäktige fattar beslut om kraftiga neddragningar för socialnämnden då vill inte Kurt Lennart Mickelsson ta anvar för verksamheten längre.

- Jag kan inte sitta kvar då, det innebär ju då att de inte har förtroende för mig och då kan ju inte jag sitta kvar på min post, säger Kurt-Lennart Mickelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".