Kommunals strejk är slut.

Sent igår eftermiddag kom parterna i konflikten överens och det gav ett tvåårigt avtal istället för ett år som kommunal tidigare krävt, lönepåslag med upp till 5% för prioriterade grupper, engångsbelopp och en lägstalönesatsning.
Avtalet, som slöts mellan facket Kommunal och arbetsgivargorganisationerna Kommun- och Landstingsförbunden, gav första året ett lönepåslag med 5% för vård och omsorgspersonal, och lägst 2,6 % för andra grupper. År två är det i stort sett omvänt. Då är det bland annat barnskötare och dagbarnvårdare som får de 5 procenten medan resten får minst 2%. I avtalet ingår också en engångsumma på 1000 kronor och en lägstalönesatning som i höst innebär en lägstalön för 19 åringar på 13 000 och under 2004 en lägstalön på 14 000 till de som har rätt utbildning och två års anställning. - Det är klart att det finns ju saker vi ville ha bättre, vi ville ha en högre nivå, men tyvärr så fick vi inte det, så att i det stora hela så är jag nöjd, säger Staffan Ek ordförande för Kommunal sektion 1 Luleå som också suttit med i kommunals avtalsdelegation. Barbro Öberg kommunals regionombudsman har också suttit med i kommunals avtalsdelegation. - Den främsta framgången, tycker jag, det är att vi lyckats lyfta ingångslönerna, säger hon. Igår meddelade kommunal också att man tänker betala ut 100% istället för 80% i ersättning till de strejkande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".