Foto: Scanpix.

Vårdpersonal får inte prata med media

Vårdförbundet på Sunderby sjukhus hävdar att vårdchefer förbjuder vårdpersonal från att prata med media. När det blev klart att landstinget ska spara och cirka 100 arbetstillfällen ska bort, uttalade sig sjuksköterskor om situationen. Sedan sattes munkavle på personalen, säger Vårdförbundet.

– Nu känner våra medlemmar en rädsla i att möta media, eftersom vårdcheferna sagt till personalen att inte uttala sig och framför allt inte i arbetskläder. Det här är oerhört tragiskt, eftersom vi lever i en demokrati i Sverige och vi pratar ju utifrån patienternas behov och säkerhet, säger sjuksköterskan Erica Ohlsson som sitter i Vårdförbundets avdelningsstyrelse.

När Norrbottensnytt ringer landstingsdirektören Elisabeth Holmgren är hon inte informerad om att sjuksköterskorna känner sig tystade.

– Men jag utgår från att de inte har blivit tystade. Det är ju en grundlagsrättighet att ha yttranderätt. Vi har en mediapolicy i landstinget. Sen gäller det att hålla tungan rätt i mun, för vem man uttalar sig. Antingen gör man det som landstingschef, eller som facklig representant eller som enskild. Och om man har arbetskläder har ju ingen betydelse, avslutar Elisabeth Holmgren.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista