Gemensamt gymnasium i Lappland

Det kan bli en gemensam gymnasieorganisation med en enda chef för skolorna i Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk. Frågan utreds nu av Lapplands kommunalförbund och enligt gymnasiesamordnare Per Wennebjörk är syftet att kunna behålla gymnasieprogrammen, trots att eleverna blir allt färre.

Ett förslag till en ny organisation från 2010 ska nu behandlas av politikerna i de fyra kommunerna och beslut väntas i början av nästa år i respektive kommunfullmäktige.

– Eleverna har tillgång till ett antal gymnasieprogram idag, men om vi skulle låta varje kommun jobba vidare med ett minskat elevunderlag får eleverna färre utbildningar att välja på. Men tillsammans räknar vi med att eleverna får ett fortsatt bra utbildningsutbud, säger han.

De enskilda skolorna blir visserligen kvar med sina rektorer, men meningen är att skolorna ska få en gemensam huvudman med en politiskt tillsatt gymnasienämnd och med en enda gymnasiechef. Därmed försvinner gymnasiefrågorna från nuvarande utbildningsnämnder. Det blir också en gemensam antagning av elever.

– Det ska gynna både lärare och elever. För lärare innebär det fler kollegor och för elever kan det innebära att de kan läsa kurser, som de inte kunnat göra annars. Vi kommer också att använda en viss distansteknik, säger säger Per Wennebjörk.

Han tror inte att elevernas resande mellan orterna kommer att öka med ett enda gymnasium.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista