Nya åtal i dieselhärvan

Uppdaterad 11:42
På måndagen väcktes det andra åtalet i den omfattande dieselsmugglingshärvan. Det är en 34-årig man från Älvsbyn som åtalas för olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

I samband med det första åtalet då totalt 16 personer åtalades dömdes den 37-årige huvudmannen till två års fängelse för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Nu har den andra stämningen lämnats in. Den här gången är den en person som åtalas, en 34-årig man från Älvsbyn. Han ska ha fört in 280 000 liter finsk rödmärkt brännolja som han inte skattat för, dieseln har han sedan sålt vidare svart.

Till sin bevisning har åklagaren bland annat en rad förhör med kunder, annonser och minneslappar från den mack i Finland där oljan köpts.

Vid det förra åtalet i dieselhärvan åtalades också köpare av diseln, men den här gången åtalas inga köpare.

Åklagare Aino Alhem säger att hon inte har tillräckligt med underlag för att åtala köpare. Men till sin bevisning har åklagaren åtta personer som köpt sammanlagt 20 000 liter röd finsk diesel.

Ytterligare två åtal är att vänta i dieselsmugglingshärvan.

Bakgrund - dieselsmugglingshärvan:

Det var den 12 februari som dieselhärvan blev offentlig. Ett 80-tal personer från polisen, tullen och Skatteverket hade under lång tid samarbetat under arbetsnamnet ”Operation Gränsland” för att göra en insats mot dieselsmugglingen från Finland som de misstänkte blåste staten på 150 miljoner kronor i skatt.

Den 13 juni lämnade åklagare Aino Alhem från internationella åklagarekammaren in den första stämningsansökan. Där åtalades en 37-årig huvudman och 16 personer som köpt diesel. I domen som meddelades i augusti dömdes 37-åringen till två års fängelse. 15 personer dömdes också för att de köpt dieseln.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista