11 räddade liv om fler använde bälte

Kvinnor bakom ratten är mycket bättre på att använda bälte än manliga bilförare. Det visar NTF senaste bältesmätningar. Om män var lika bra på att använda bälte skulle vi rädda 11 liv om året, hävdar NTF i Norrbotten

NTF:s tätortsmätningar genomfördes under september månad i 117 kommuner. Totalt sett har man gjort över 100 000 observationer, där man tittat på bältesanvändning hos föraren och passageraren i framsätet.

I Norrbottens län har observationer gjorts i alla 14 kommuner.

När mätningarna startades i september 2004 låg användningen på 82 procent. Fyra år senare ligger den på knappt 90. I Norrbottens län är motsvarande siffror 77 procent 2004 och 2008 ligger den på 83 procent.

NTF:s studie visar att användandet av bilbälte bland kvinnliga förare ligger på 95,5 procent, sett till riksgenomsnittet. Bland manliga förare är den siffran 89,6 procent. I Norrbottens län är motsvarande siffror 91, respektive 80 procents användning.  

Utifrån 2007 års siffror, där andelen obältade bland de 110 dödade personbilsförarna var 43 procent har NTF:s trafiksäkerhetschef, Nils Petter Gregersen gjort en beräkning på hur många liv som kunnat räddats om männen varit lika bra på att använda bälte som kvinnorna. Han kommer fram till 11 personer, men det är sannolikt fler eftersom han inte tagit hänsyn till att män kör fortare, har mindre säkerhetsmarginaler och oftare berusade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".