Lax

Lång väg för lax till fiskdisken

Matbutikerna i länet säljer lax som åkt kors och tvärs över jordklotet innan den hamnar i butiken. Det visar Sveriges Radios granskning. Laxen odlas i Norge eller Chile, men förpackas i Thailand. I nästan alla butiker Sveriges Radio Norrbotten granskat i Luleå och Kiruna finns en rad olika varianter av lax som har fötts upp på våra breddgrader - i Norge. Men sen har den körts till Tailand för att filéas och packas.

Nu ligger den där, laxen som transporterats från Tailand, till salu i Norrbottniska frysdiskar. Där finns också lax som fötts upp i Chile och packats i Thailand.

– Transportera innebär en massa slöseri på vår miljö. Det måste finnas rakare vägar till Kirunas frysdiskar, säger kunden Kenth Nartijärvi.

Staffan Axelsson, marknadschef på Konsum Norrbotten säger att fördelen med den beresta laxen är att den är billigare.

- Vi ser att det är hög försäljning. Många människor vill ha lågprisprodukter.

Det är Findus portionsfrysta lax som packas i Thailand. Fiskeansvariga Inger Larsson försvarar det med att mer fiskkött går till spillo i maskinerna i Norge jämfört med i fabriken i Sydostasien.

- I och med att man filéar mycket för hand får man ut mer av varje fisk. Då kompenseras den längre transporten, säger hon.

Men svenska naturskyddskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson köper inte förklaringen.

- Det är klart att de kan stycka laxen i Norge på ett bra sätt. Det handlar bara om att de vill komma ned till så låg kostnad som möjligt, på kort sikt.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".