Bitr smittskyddsläkare Anders Nystedt uppmanar äldre att vaccinera sig mot influensan

Årets influensa kan bli allvarlig

Årets influensa väntas bli värre än vanligt och därför har landstinget i Norrbotten startat en vaccinationskampanj för utsatta grupper, till exempel för äldre. Starten skedde på måndagen.  

Biträdande smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att detta inte är en ny Asiaten, men influensan är nog så allvarlig.

- Det är allvarligt så till vida att man ser varje år, när influensan kommer, en viss överdödlighet jämfört med normalveckor, framförallt bland äldre människor. För dem och de, som hör till riskgrupperna till exempel de med kronisk lung- och hjärtsjukdom är det viktigt att vaccinera sig. Risken att man får komplikationer till influensan blir betydligt mindre efter vaccination, säger Anders Nystedt.

- Intresset bland dessa grupper att vaccinera sig ökar också, men Norrbotten är ändå bland de sämsta i landet att vaccinera riskgrupper. Det hoppas jag att vi kan ändra på. Vi rekommender alla som är äldre än 65 år och hör till riskgrupperna att vaccinera sig, säger han.

Det klassiska tecknet på influensa är hög feber och luftvägssymptom, kanske röda ögon och nästäppa, ont i halsen och hosta plus den karaktäristiksa muskelsmärtan och att många upplever att de har ont i kroppen.

- Då ska man gå och lägga sig och försöka dricka mycket och hålla nere febern med mediciner, säger Anders Nystedt.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista