Vissa miljöförbättringar i Barentsregionen

Hopp om bättre miljö i Barentsregionen

Det finns fortfarande stora miljöproblem i Barentsområdet, orsakade av den tunga industrin som bedrivits sedan sovjettiden, men en viss förbättring har skett de sista tio åren. Det skriver Länsstyrelsens miljöskyddsenhet i en reserapport från Murmanskregionen.

Länsstyrelsens miljöskyddsenhet har besökt nordryska Murmansk, en stad bara 22 mil från norrbottniska gränsen.

I en reserapport skriver de att visserligen kvarstår många stora miljöproblem med luftutsläpp från de tunga industrierna och stor påverkan av naturen på grund av gruvor och dagbrott. De pekar på vikten av samarbete med de ryska myndigheterna samt Norge och Finland.

Men samtidigt lyfter de fram fler ljuspunkter i sin rapport. Ett nytt avloppsreningsverk har tagits i bruk i Murmansk, sönderrostande fartyg har plockats upp ur havet i Kolabukten, smältverken i Nickel och Monchegorsk investerar i ny reningsteknik och i den ökända döda skogen omkring smältverken planteras nya träd.

Dessutom framhäver miljöingenjör Anna-Carin Ohlsson på Länsstyrelsen den ökande medvetenheten om miljöns betydelse hos de ryska myndigheterna.

Eva Elke, SR Norrbottten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista