Kristina Holmgren vid Jokkmokkssamlingen på Jokkmokks bibliotek. Foto:Elin-Anna Labba

Värdefulla samlingar borta för gott

Fem år efter den stora biblioteksbranden i Jokkmokk saknas fortfarande många av de värdefulla böcker som förstördes under branden. Stora delar av samlingarna har gått att återställa, men inte alla de böcker som tillhörde de lokala samlingarna, däribland äldre samisk litteratur.

Upp emot hälften av alla böckerna i Jokkmokks bibliotek förstördes under branden 2003. Mest hårt gick elden åt den så kallade Jokkmokkssamlingen, lokala författare och gamla samiska böcker, som biblioteket hade samlat under åren.

Jokkmokks bibliotek har sedan dess varit i kontakt med antikvariat, andra bibliotek och alla som kunnat ha exemplar kvar av de sällsynta böckerna, säger bibliotekarien Kristina Holmgren.

- I och med att vi har letat aktivt har vi fått tag på en stor del, men det är klart att som det var tidigare kan det aldrig bli igen.

En del av böckerna har frystorkats, restaurerats och bundits om. Många lokala författare har skänkt nya böcker. Men många böcker av till exempel Ernst Manker och Philip Hultblad har biblioteket nu lagt på hyllan.

- Men det finns alltid i bakhuvudet, så ser vi någon titel brukar vi försöka få tag på en ny upplaga. Men just de här gamla böckerna är svåra att få tillbaka, säger Kristina Holmgren.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista