Mats Pettersson, personaldirektör vid LKAB. Foto: Maritha Mossberg, SR Norrbotten.

LKAB har misslyckats

Antalet olycksfall i LKAB minskar, men det går för långsamt. Trots omfattande säkerhetsarbete och utbildningar är årets olycksfallsnivå på samma som förra året, och det är de små olyckorna som dominerar. Det ser LKAB’s personaldirektör Mats Pettersson som ett misslyckande.

– Varje olycksfall är ju ett misslyckande. Jag skulle vilja sammanfatta det läge vi har nu med att det är långt ifrån vad vi är nöjda med, på gränsen till ett misslyckande, säger Mats Pettersson, personaldirektör vid LKAB.

Majoriteten av olyckorna inom LKAB är mindre olyckor som enligt Mats Pettersson beror på hans och andra anställdas slarv med sin egen säkerhet.

– Vi har väldigt mycket snubblingsolyckor. Att man slår i saker och helt enkelt klantar sig. Vi tänker inte till de här extra sekunderna innan vi gör saker. Det är ett personligt misslyckande hos var och en av oss som råkar ut för det. Sedan finns det naturligtvis saker i vår miljö som vi ständigt ska förbättra och utveckla. Där vi måste bli mycket bättre på att känna till de risker som finns och alltid kommer att finnas i vår verksamhet och hantera dem, säger han.

Antalet olyckor har visserligen minskat men det går för långsamt anser han.

– Det pekar åt rätt håll. Däremot går det så mycket långsammare än vad vi vill. Varför ska det behöva ta så lång tid att ändra våra beteenden, frågar sig Mats Pettersson.

Samtidigt konstaterar han att det också handlar om en kulturförändringsresa som de är inne på.

I de väntade investeringarna i de nya huvudnivåerna i Kiruna och Malmberget kommer flera miljoner att satsas på just säkerhet.

– Åtskilliga hundra miljoner extra är satsade på säkerhetsinvesteringar där jämfört med tidigare huvudnivåer, som i sin tur naturligtvis var designade för att vara så säkra som tekniken möjliggör, säger Mats Pettersson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".