1 av 2
Projekt Entré K:s slutfas presenterades av Sunderby folkhögskola, Norrbottens läns landsting, Luleå kommun och representanter för näringslivet.
2 av 2
Susan Flodström, som är med och driver Entrévärdarna.

Sociala företag en vinst för samhället

Sunderby folkhögskola har beviljats 4,2 miljoner kronor i offentligt stöd för ett treårigt projekt som ska skapa fler sociala företag och öka samarbetet mellan dem och det övriga näringslivet.

Syftet med projektet är att få fler företag att överleva och på så sätt skapa fler arbetstillfällen för personer med funktionshinder och många som varit långtidssjukskrivna och som därmed har svårt att komma in tillbaka på arbetsmarknaden. Kjell Degerman som själv är verksam inom näringslivet i Gällivare tror inte att det finns någon risk för att det bara blir jobb för sysselsättning och inga riktiga jobb.

Arbetet med projekt Entré K som nu går in i slutfasen påbörjades 1996. Sedan dess har bland annat företagskooperativet Valborg och Luleå hunddagis startat. Sist ut var Entrévärdarna som genom ett samverkansavtal med länstrafiken arbetar med att ge service och trygghet till de som åker med sjukresor till och från Sunderby sjukhus.

Susan Flodström är en av de som är verksamma inom  företagskooperativet Entrévärdarna och hon ser bara möjligheter med sociala företag där alla jobbar till 100 procent av sin egen förmåga.

Projekt Entré K ska nu i slutfasen utöka samarbetet mellan de sociala företagen och såväl det privata som offentliga näringslivet. Projketet ska också sprida kunskap och få fler kommuner i Norrbotten och Västerbotten att anta planer för socialt företagande.

För projektet har Sunderby folkhögskola 4,2 miljoner kronor under tre år. Av dessa medel kommer 2,1 miljoner från EU:s regionala fond och Norrbottens läns landsting, Luleå kommun och länsstyrelsen i Norrbotten har bidragit med 600 000 kronor vardera.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".