Gropen i Malmberget. Fabian uppblockning. Foto: LKAB.

Rasrisk i Malmberget

Det finns risk för ett nytt stort markras i Malmberget. De senaste dagarna har det varit extra mycket bergrörelser i Malmberget. Som en säkerhetsåtgärd har gruvbolaget LKAB stoppat tippningen av gråberg i gropen.

Sen i fredags har berget rört på sig ovanligt mycket vid ett stort hålrum under markytan. Området ligger innanför industristängsel, bredvid Kaptensgropen i Malmberget.

LKAB har stoppat sina körningar med gråberg till gropen.

- Den förhöjda aktiviteten vid Fabianhålrummet kan vara ett tecken på att någonting större är på väg att hända, säger bergmekanikchefen Christina Dahnér.

Risken är att takskivan ovanför hålrummet rasar, så att en ny grop uppstår bredvid Kaptensgropen.  Det raset skulle i så fall inträffa innanför stängsel, 200 meter ifrån bebyggelsen. Om det händer får Malmbergsborna enligt Christina Dahnér isåfall uppleva ett brak, skakningar i marken och damning.

På onsdagen har bergrörelserna lugnat ner sig, men Christina Dahnér blåser inte faran över än på några dagar. Det här är den tredje perioden på 3,5 år med extra mycket seismisk aktivitet i Fabianmalmens takskiva.

Enligt Christina Dahnér är det mycket troligt att bergtaket kommer att rasa.

- Men det är omöjligt att bedöma om det kommer att ske nästa vecka eller om tio år, säger hon.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista