Sten Tolgfors (m).

Försvarsministern i Luleå och Boden

Försvarsminister Sten Tolgfors(m) besökte verksamheter vid Luleå och Bodens garnisoner under onsdagen och än en gång betonade han att regeringen inte vill lägga ned några förband.

- Vi har ju nu sagt att vi ska spara på andra sätt, genom interna besparingar inom Försvaret, på materielsidan bland annat och genomföra en starkare ekonomisk styrning. Så under den här mandatperioden blir förbanden kvar, sa Sten Tolgfors till pressen.

Från F21 i Luleå åkte försvarsministern vidare till Boden, där han bland annat fick åka stridsvagn, åka båt på Luleåälven och besöka Rödbergsfortet.

Sten Tolgfors berömde det samarbete som finns i Norrbotten mellan armèn och flygvapnet, den så kallade Garnison Nord.

- Att jobba joint mellan olika vapenslag, är mycket intressant, sa Sten Tolgfors och fortsatte:

- Och det nordiska samarbetet som finns här i Norrbotten mellan Finland , Norge och Sverige, ger ekonomiska möjligheter till ett starkare och breddat försvar. Vi har ju haft samarbete med Finland i Tchad. Vi var på väg till Sudan med Norge, och vi hade den Nordiska stridsgruppen, som var beredd att med tio dagars varsel göra insatser i världen och som för övrigt hade sin slutövning i Luleåtrakten.

Hur sammanfattar du besöket?

- Väldigt intressant och jag uppskattar det engagemang som finns här inte minst bland lokala politiker, för försvarsfrågan, avslutar Sten Tolgfors (m) försvarsminister.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".