Färre döda i trafiken

Allt färre omkommer på de svenska vägarna. Inte sedan 1946 har så få dött i trafiken som under den senaste tolvmånadersperioden, rapporterar P4-programmet Efter tolv.
Biltrafiken ökade med två procent under årets första kvartal. Ändå minskade antalet döda i trafiken, trots de svåra dödsolyckor som inträffat de senaste dygnen. Enligt Vägverket beror minskningen bland annat på de senaste årens satsningar på mötesfria vägar och att människor kör försiktigare när det är lågkonjunktur. Med undantag för april, har varje månad sedan förra sommaren uppvisat färre antal döda i trafiken jämfört med samma månad året före. Antalet döda under de senaste 12 månaderna, till och med maj i år, kommer preliminärt uppgå till 500 personer. Så få personer har inte omkommit i trafiken sedan 1946. Då fanns det 200 000 bilar i Sverige, i dag finns det 4,5 miljoner bilar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".