LKAB:s nya pellets- och anrikningsverk i Kiruna. Foto: LKAB.

LKAB värmer Kiruna

LKAB kommer att kunna fördubbla leveransen av spillvärme till det kommunala fjärrvärmenätet när det nya pelletsverket nu startat i Kiruna. Överskottsvärmen som bildas vid järnpelletstillverkningen skulle kunna värma sammanlagt 2 600 villor i Kiruna.

Vid pelletstillverkningen bildas stora mängder spillvärme. Mycket av den använder gruvföretaget för att värma gruvluften och andra anläggningar.

Redan sedan tidigare säljer LKAB överskottsvärme till det kommunala fjärrvärmenätet, men med det nya stora pelletsverket som drogs igång i somras finns möjlighet att fördubbla leveransen till samhället. Det innebär att 2 600 villor skulle kunna värmas upp av överskottsvärme.

– Med det nya pelletsverket får vi 60 procent mer spillvärme än tidigare och vi kan inte använda allt själva, trots att vi bygger ut våra anläggningar. Istället för att kyla värmen och släppa ut den via skorstenen så vill vi använa den, säger Yvonne Björnström, chef för infrastruktur på LKAB.

Men gruvföretaget och det kommunala bolaget Tekniska verken är inte överens om prislappen.

– Vi har ambitionen att köpa spillvärmen, eftersom det är miljövänligt. Det skulle isåfall innebära att vi kan dra ned på användningen av olje-och elpannan, säger fjärrvärmechefen Jan Fjordell, vid Tekniska verken.

Han vill dock inte avslöja om det är billigare att köpa spillvärmen jämfört med att producera värme på annat sätt till exempel genom att bränna sopor.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".