1 av 3
Kirunas bokbuss. Foto: Clive Tompsett.
2 av 3
Kirunas bokbuss. Foto: Clive Tompsett.
3 av 3
Kirunas bokbuss. Foto: Clive Tompsett.

Årets bokbuss finns i Kiruna

Kirunas nya bokbuss får i år utmärkelsen ”Årets bokbuss” av Svensk Biblioteksförening. De får priset ”för en flexibel och kreativ verksamhet.”

Den svenska bokbussverksamheten firar i år 60-årsjubileum. Svensk Biblioteksförening instiftade priset ”Årets bokbuss” 1998 i samband med att bokbussverksamheten i Sverige då fyllde 50 år. Vinnaren av Årets Bokbuss får ett vandringspris som är en modell av den första bokbussen i Sverige.

I motiveringen skriver juryn vidare att ”Kirunas bibliotekssatsning innebär att alla kommuninvånare i sitt närområde har tillgång till bra biblioteksservice. I det vidsträckta område som bussen trafikerar erbjuds besökarna även möjligheter att se utställningar, lyssna till föredrag och att ta del av kulturarrangemang.

Bokbussen är en arena för information, kunskap, litterära och musikaliska upplevelser samt även en plats för möten och vila. Kirunas bokbuss är en bokbuss i tiden och för framtiden.”

Priset delas ut under hösten i Kiruna. 

I juryn har ingått: Sara Bengtsson, Uppsala, ordförande, Peter Axelsson, Stockholm, Anneli Friberg, Mjölby, Magnus Torstensson, Borås samt Leif Jutengren, representant för förra årets vinnare, Värnamo mobila bibliotek.

Besöker 32 byar

Bokbussen besöker 32 byar, 4 skolor, 2 förskolor och dagmammor i Kiruna kommun. Varje by och skola får besök minst var fjärde vecka. Bussen har cirka 3 500 medier bland annat böcker, cd och kassettböcker samt tidningar och tidskrifter, video och dvd-filmer.

Chassi: Volvo

Årsmodell: 2008
Byggare: Kiitokori
Längd: 12 m
Bredd: 2,5 m
Formgivning: Muungano Peter Thuvander, Martin Hedström.
Grafisk formgivning: Fredrik Forsberg.
Datasystem: Book it med trådlöst nätverk i bussen.

Svensk Biblioteksförening

Svensk Biblioteksförening är en ideell, politiskt obunden, bibliotekspolitisk organisation som verkar för ett effektivt och dynamiskt svenskt bibliotekssystem av hög standard, för att den svenska bibliotekslagen tillämpas och utvecklas samt för biblioteken som ett värn för demokrati och yttrandefrihet. Föreningen har både bibliotek och enskilda personer som medlemmar och samlar drygt 3 500 personer och institutioner inom svenskt biblioteksväsende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista