Fördubblat antal fall av harpest

Det har skett en kraftig ökning av antalet fall av harpest i länet. Under tredje kvartalet i år drabbades 46 personer av smittan mot 23 under samma tid i fjol och mest är det Bodenområdet, som berörs.

- Det har varit anmärkningsvärt många fall och mycket mer än vad vi är vana vid. Detta har också belastat sjukvården lite grann. Det brukar bara vara enstaka fall, säger biträdande smittskyddsläkare Anders Nystedt på Norrbottens läns landsting.

Det är svårt att förklara ökningen av harpest. Det är bakterier som infekterar gnagare och harar och smittan överförs sedan till människor via till exempel mygg eller fästingar. Den kan också överföras, då människor andas in damm, som förorenats av sjuka djur eller vid beröring av smittat djur.

Normalt rapporteras inga fall i länet under början eller slutet av året, utan under tredje kvartalet, det vill säga juli, augusti och september och Bodenområdet är värst utsatt.

- Det är svårt att säga varför det är på detta vis. Förra gången vi hade en lite större epidemi 1996 var det i Harads och med början i fjol är de flesta fallen i Boden. Jag tror att det beror på att populationen av harar just i det området bär på mycket smitta och därför blir människor i omgivningen smittade, säger han.

Den som drabbas av harpest får hög feber, huvudvärk och förstorade lymfkörtlar, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika. Frågan är om bodensarna ska vara oroliga.

- Ja kanske lite grann. I somras var det ju många fall, men nu är ju risken över, eftersom den stora smittvägen är mygg och de har äntligen frusit bort, säger Anders Nystedt.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista