Stora skillnader i vården

Det är stor skillnad i landet när det gäller möjligheten att välja vård. Det kan vara allt ifrån vård på vårdcentral eller specialistvård. Det visar ny forskning från Uppsala universitet. Enligt Mio Fredriksson doktorand vid institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap är det besvärligare för patienter att fritt välja specialistvård i I Norrlandstingen.

Den studie som gjorts vid Uppsala universitet visar att det i den norra regionen av landet är besvärligare för patienter att fritt välja specialistvård. Ett hinder kan vara remissreglerna.

– Ja, det handlar i stor utsträckning om de remissregler som finns. Om man kan vända sig till en vårdgivare i ett annat landsting och sedan skicka räkningen till sitt hemlandsting. Eller om man måste ha en undertecknad remiss i förväg, kan vara ett hinder, säger Mio Fredriksson, doktorand vid institutionen för folkhälso-och vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

I den forskning som är gjord har han även undersökt vem som måste skriva under remissen.

– Vi har också tittat på vem som ska underteckna den här remissen och på vilken nivå remissen ska undertecknas. I vissa landsting räcker det med att en allmänläkare undertecknar en remiss, men i vissa landsting krävs det att det är en läkare på mycket högre position. Läkare inom specialistvården och universitetsjukhuset, säger Mio Fredriksson till Sveriges Radio Västerbotten. 

Det var i landsting med god ekonomi och som var borgerligt styrda landsting som patienter hade lättare att få vård hos en annan vårdgivare.

Förutom remissregler har man även undersökt vilka avtal landstingen hade med andra vårdgivare och om hemlandstinget betalade resa och uppehälle.

– Till exempel kan man betala patienternas resor till andra landsting, säger Mio Fredriksson.

Sedan undersökningen gjordes 2006 har inte mycket förändrats i norrlandstingen. Det är också mer uttalat att det är patienten själv som måste ta reda på var man kan få vård.

Men Ingvar Skarpsvärd från Pajala som har en hörapparat inopererad i örat och som besökt hörcentralen på universitetesjukhuset i Umeå skulle inte ha något emot mer information.

– Ja jag vet inte om det finns något, att man kan välja något annat alltså, det säger Ingvar Skarpsvärd.

Skulle du kunna åka till ett annat landsting, till södra Sverige?

– Nej, jag tycker nog att det här är nog långt, säger Ingvar Skarpsvärd som åkt 52 mil för sitt besök på universitetsjukhuset i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".