Per-Ulf Sandström.

Hästnäringen får nytt lyft i Boden

Det finns långt gångna planer på att vidareutveckla Boden som häst- och travcentrum. På området Kolbacken, mellan Boden Arena och de befintliga ridhusen vill privata intressenter, ett byggföretag och kommunens utvecklingskontor bygga stallar, ridbanor och skollokaler bland annat.

Boden är redan ett hästcentrum med hög hästtäthet i kommunen, Sveriges nordligaste travbana, flera ridhallar och ponnytrav. En näring som sysselsätter 300-400 personer, men det kan bli en ännu större näring.

– Vi är ett hästcentrum, men vill utveckla det och framför allt skapa fler jobb, säger Per-Ulf Sandström, vd för det kommunala bolaget Boden utveckling AB.

De vill bygga nya stallar och en servicedel där man kan ha hovslageri och sadelmakeri. Det talas även om att erbjuda utbildningar av olika slag, både i hästhållning och hur man utvecklar grovfoderproduktion exempelvis.

– Det finns ett stort behov av utbildning inom häst- och trav, så vi hoppas att kunna starta ett nytt gymnasieprogram i anslutning till området. Jag hoppas också att de som redan är i näringen kan få en vidareutbildning, säger Per-Ulf Sandström.

Planer finns också på att ha en rehabilitetsavdelning med bassänger för hästar.

Skisser finns redan av hur det ska se ut på häst- och travområdet Kolbacken, som tidigare var militära AF 1-området. Det finns också avstyckade tomter för inflyttade, som vill bygga villa med stall.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@hotmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista