Skidskyttarna nobbar Kiruna

Uppdaterad 16:20
Svenska skidskyttelandslaget flyttar, i sista stund, sitt uppladdningsläger från Kiruna till finska Muonio. Anledningen är snöbrist i Kiruna.

Skidskyttelandslaget och utvecklingslandslaget åker till finska Muonio, istället för till Kiruna, för att ladda upp inför världscuppremiären den 3 december.

I Muonio ligger snöslingan redan klar och det två veckor långa träningslägret börjar den 29 oktober.

– Vi har ju varit i Kiruna under ett antal år och det har fungerat jättebra när de har satsat på konstsnö, men i år har man ingen sådan snögaranti. Vi vågar inte ta risken att åka till Kiruna och hamna på barmark, säger Staffan Eklund, förbundskapten för det svenska skidskyttelandslaget.

Snöbolaget stoppade tillverkningen av konstsnö till längdspåret i Kiruna i år eftersom det gick back ekonomiskt förra året.

Från att ha haft flera 100-tals landslagsåkare från olika länder på plats de senste åren har nu Snöbolaget räknat bort chansen att det kommer några landslag alls till kiruna i år. bolagets ordförande, Tommy Johansson, tror att avbräcket i snö-garantin förstör Kirunas rykte som skidstad framöver. Förbundskaptenen Staffan Eklund håller med.

– Jag kände själv att det var väldigt många nationer som börjat prata om att åka till Kiruna, med tanke på hur bra det varit där de senaste tre åren. Kirunas rykte var på väg upp igen, men när man nu inte har någon snö kommer det att bli jättesvårt att få tillbaka kunderna. Jag vet att det var ett antal landslag som var på väg upp till Kiruna, men de väljer förmodligen också att avstå nu, säger Staffan Eklund.

Snöbolaget har bett kommunen om ett bidrag för att upprätthålla snögarantin i år också. Men politikerna sade nej och det tror Tommy Johansson att Kiruna förlorar på.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".