1 av 2
2 av 2
Mattias Karlsson (m)
luleå

Underbetyg till Luleås budget

Uppdaterad 15:44
Socialdemokraterna och miljöpartiet i Luleå kritiseras av oppositionspartierna för att inte förstå vad den kommande lågkonjunkturen innebär för 2009 års budget. Socialdemokraterna vill spara en procent på varje förvaltning och menar att man då klarar ekonomin för nästa år, men det räcker inte enligt oppositionen.

Socialdemokraterna och miljöpartiet i Luleå kritiseras av oppositionen för att inte förstå hur lågkonjunkturen kommer att påverka ekonomin.

Att spara en procent på varje förvaltning kommer inte att räcka enligt moderaternas gruppledare Mattias Karlsson. Han säger att ekonomin är i fritt fall. Socialdemokraterna svarar att oppositionen gnäller utan att lägga fram egna sparförslag.

I augusti reviderades budgeten för 2009 i Luleå kommun. Nu vill socialdemokraterna spika den. Med en procents sparkrav på varje förvaltning skulle det ge ett plus i 2009-års budget med 18 miljoner kronor. Men det går inte allianspartierna eller vänsterpartiet i kommunen med på.

– Vi vill spara mest på att slå ihop förvaltningar och nämnder, säger allianspartierna.

– Vi vill inte heller använda osthyveln, utan spara, men prioritera skola och omsorg, säger vänsterpartiet.

Oppositionen tycker att socialdemokraterna måste se mer till den snabba förändringen i världsekonomin och den kommande lågkonjunkturen.

Enligt Mattias Karlsson, moderaternas gruppledare i kommunen, vågar inte socialdemokraterna tala om hur läget är för invånarna. De vågar inte skrämma invånarna, som han uttrycker det.

– De bygger sitt budgettänkande på de prognoser som gavs i somras, men tiderna förändras snabbt till det sämre i ekonomin. Redan i september var läget betydligt sämre, säger Mattias Karlsson.

Den 10 november ska oppositionen ha lagt fram egna förslag till kommunstyrelsen om de vill revidera 2009 års budget.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista