Yrkesfiskare i Haparanda polisanmälda

Yrkesfiskarna i Haparanda bryter även i år mot fiskereglerna som ska skydda den vilda laxen. Tre fiskare har redan polisanmälts, efter rapportering från Kustbevakningen.
Enligt Fiskeriverkets regler får fasta redskap inte användas förrän tidigast den 19 juni i skärgårdens ytterområden. I det inre området råder förbud till den 3 juli. Syftet är att skydda den vilda laxen från att fångas under vandringen upp till lekplatser i Torneälvens vattensystem. Enligt Haparandafiskarna har staten ingen rätt att förbjuda fasta redskap utan att ge dem ersättning för intrång i deras enskilda vatten. Detta då de säger sig vilja fiska andra arter såsom sik, gädda och abborre. För två år sedan dömdes ett tiotal fiskare till böter av tingsrätten för att de struntat i fiskeförbud. Domen har överklagats till hovrätten, som ännu inte behandlat ärendet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".