Bolidens koppargruva Aitik.

Uppsägningar väntar inom Boliden

Uppdaterad 16:17
450 personer får gå när Boliden ska spara. Bakgrunden är att gruvföretaget på tisdagen redovisade ett försämrat resultat för tredje kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.

För trejde kvartalet i år redovisade koncernen en förlust på 142 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 1,3 miljarder förra året.

Bakom vinstnedgången ligger fallande metallpriser, men även dollarns försvagning har spelat in i resultatet.

Boliden ska nu minska kostnaderna bland annat genom att minska antalet anställda, men bolaget ska också minska inköpta tjänster och effektivisera inköpen.

Totalt berörs 450 personer av Bolidens besparingar. 250 av Bolidens egna anställda berörs och 200 inhyrda från externa företag.

- Det kommer att genomföras under första och andra kvartalet nästa år, säger vd Lennart Evrell till TT.

Lennart Evrell ville inte precisera var personalminskningarna ska ske och hur fördelningen blir i olika länder. Bolaget räknar dock med att redogöra för sina planer under hösten.

De stora investeringarna i Aitik blir ännu större än planerat. I stället för 5,2 miljarder kommer investeringarna att hamna på cirka 6 miljarder. Boliden kommer att kompensera det med lägre investeringar i övriga projekt.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".