Sju av tio barn fiskar

Intresset för fritidsfiske är stort hos unga. Sju av tio barn i åldern 10 till 15 år fiskar någon gång per år. Fiskevatten nära hemmet är en viktig faktor för fiskeintresset. Det visar en undersökning som organisationen Sportfiskarna gjort med stöd av Fiskeriverket.

Många barn säger i undersökningen att de skulle vilja fiska mer men saknar tillgång till fiskevatten i närheten. Undersökningen visar också att fiskeintresset är minst i storstäderna. Barn som har fiskevatten nära hemmet eller sommarstugan, fiskar oftare.

Barn som fiskar visar sig i undersökningen ha större kunskap om natur och miljöfrågor än de som inte fiskar alls.

Undersökningen visar också att fiskeintresset hos flickor har ökat. En jämförelse med en studie från 1994 tyder på att fler flickor fiskar ofta idag. Fortfarande är dock fler pojkar intresserade och framför allt är de riktiga entusiasterna till allra största delen pojkar: nästan fyra gånger fler pojkar säger att de är mycket intresserade av fiske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista