Stora besparingar väntar i Piteå

Piteå kommun ska spara 48 miljoner kronor fram till år 2006. Detta trots att kommunen gjorde ett överskott på 19 miljoner kronor förra året. Anledningen till sparåtgärderna är att utvecklingen av kommunens ekonomi går åt fel håll, enligt socialdemokratiska kommunalrådet Peter Roslund.
Förutom att de kommunala nämnderna och styrelserna får mindre pengar att röra sig med, ska de kommunanställdas telefoni bli billigare. Piteåborna kommer att märka sparpaketet på att avgifter för till exempel vatten, avlopp och bygglov ska höjas. Nämnder som redan nu har det besvärligt med sin ekonomi får först ett tillskott av medel från kommunen, och sen ett sparkrav. Detta gäller barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden, samt fastighetsnämnden. Piteå kommun har under de senaste åren inte heller avsatt tillräckligt stor del av de kommunala medlen till framtida pensioner, något som kommunalrådet Peter Roslund hoppas kunna förändra med det nya sparpaketet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".