LTU och LKAB samarbetar för att studera berggrunden. Foto: LKAB.

LKAB utforskar berggrunden

LKAB och Luleå tekniska universitet, LTU, samarbetar i ett forskningsprojekt för att kartlägga berggrunden närmast gruvan i Kiruna. Sex hål ska borras intill järnvägen för att ge mer kunskap.

Borrningarna ska bidra med information om geofysiska och bergmekaniska egenskaper i berggrunden i närheten av järnvägen.  På längre sikt ska denna information ingå i en modell över hela den så kallade hängväggen, den del av berggrunden som påverkas av deformationer från gruvbrytningen.


Modellen ska bland annat ge förbättrade underlag när prognoser för deformationerna räknas ut. Borrningarna kommer delvis att ske intill bostadsområdet Ullspiran. Arbetet pågår under november-december.

Borrningarna sker i den del av berget som ännu inte påverkats av deformationer från gruvan. Tre hål har tidigare borrats vid brandstationen och Lombia ishall, uppger LKAB på sin hemsida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".