1 av 2
Skolan i Vuollerim. Foto: Elin-Anna Labba/SR Norrbotten.
2 av 2
Tomas Lundmark, förälder.

"Dödsstöten för Vuollerim"

I Vuollerim är byborna upprörda över beslutet att lägga ner årskurs 6-9 i skolan. Pia Ulvebrink och Ellinor Swärd Wennberg, två av de högstadielärare som förlorar sina jobb i byns skola, kallar det en dödstöt för Vuollerim som by.

Inne i den rosa skolan i Vuollerim är det stilla. Eleverna har gått på höstlov, och i arbetsrummen sitter dämpade högstadielärare som inte väntat sig att beslutet om nedläggning av årskurs 6-9 skulle komma så plötsligt.

- Det är en dödstöt, så känns det. Det skulle inte alls vara nödvändigt att ta till en sådan åtgärd, säger Pia Ulvebrink.

Hon undervisar i svenska och SO för årskurs 6-9, de klassar som från och med hösten ska börja flyttas till Jokkmokk. Åttorna och niorna kommer få kvar i Vuollerim, sexorna och sjuorna börjar nästa höst pendla till Jokkmokk. Alla har förståelse för att Jokkmokks kommun behöver spara pengar, men inte att pengarna tas från skolan.

- Bland såväl lärare som föräldrar och elever finns ett massivt motstånd, säger Pia Ulvebrink.

- Det blir längre skoldagar och klasser där eleverna kanske inte hinner få den hjälp de behöver, som vi kan erbjuda här.

- Vi har bra kvalité på vår undervisning, så jag ser inte att det skulle vara ett argument. Det finns underlag för att ha årskurs 6-9 i Vuollerim, säger läraren Ellinor Swärd Wennberg.

En föräldragrupp jobbar nu för att skolan blir kvar. Tomas Lundmark är en av dem som aktivt hellre ser en ny friskola i byn, istället för att hans barn ska pendla till Jokkmokk. Han har tillsammans med de andra i föräldragruppen lagt fram ett förslag till kommunstyrelsens arbetsskott i Jokkmokk.

- Vi har förordat att de ska starta friskola. Vi tänker inte acceptera att årskurs 6-9 försvinner.

- Det är inte så många som flyttar in till en by där man inte har fullständig skola. Vad är nästa steg? Det är väl att Konsum stänger, eller Folktandvården och vår vårdcentral.

Elin-Anna Labba
elin-anna.labba@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".