Inget beslut om BB i dag

Ett tjugotal kirunabor kom idag till landstinget i Luleå för att protestera mot att politikerna inte öppnar BB i Kiruna. Något avgörande blir det dock inte på landstingsstyrelsen eftersom ärendet plockats bort från ärendelistan.
- Att ha en BB-avdelning är en av förutsättningar för att Kiruna ska kunna leva vidare och för att fler ska flytta till orten, säger Björn Lundquist, i föreningen Rädda BB i Kiruna. I dag var det meningen att landsstingsstyrelsen skulle ta beslut om framtiden för de stängda BB-avdelningarna i länet och att eventuellt öppna dem på nytt. Vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna har dock inte kunnat komma överrens om ett gemensamt förslag att presentera för landstingsstyrelsen och samtalen mellan partierna kommer att fortsätta den här veckan. Att beslutet om ett avgörande ifråga om BB nu har skjutits upp igen gillades inte av de tillresta kirunaborna. - Vi tycker att det är förvånande att man efter så här lång tid inte har kunnat komma fram till någon lösning, säger Björn Lundquist. Enligt den utredning som landstinget presenterade i april, som gjordes av professor Ingvar Karlberg vid Göteborgs universitet, skulle det kosta omkring 10 miljoner kronor per år att öppna BB i Kiruna. Avdelningen stängdes i början av 2001, i juli samma år stängdes BB i Kalix och i början av 2002 stängdes BB-avdelningen i Piteå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".