Ola Johnsson, vd LKAB och Björn Sprängare styrelseordförande.

Inga pengar finns avsatta för stadsflytten

LKAB kommer att satsa lika mycket pengar på stadsomvandlingen som man gör i den nya huvudnivån i Kiruna. Alltså 12,5 miljarder kronor, det meddelade gruvbolagets styrelse på onsdagen. Men enligt styrelseordföranden Björn Sprängare finns inga pengar till stadsflytten avsatta på något konto.

Styrelsens beslut om en ny huvudnivå på 1 365 meters djup i Kirunavaara är LKABs största investeringsbeslut genom tiderna, eller 12,5 miljarder kronor.

Lika mycket pengar kommer att läggas på de skador som sprickorna från gruvdriften orskar i Kiruna samhälle under de kommande 20 åren, meddelade styrelsen.

Men några pengar finns ännu inte avsatta på något konto.

– Jag kan förståss inte garantera att vi har 12,5 miljard liggande i kassan, men däremot kan jag säga att vi kan inte driva verksamheten i gruvan om vi inte kan betala åtagandena ovan jord. Så det måste vi se till. Annars måste vi ju stänga gruvan. Så enkelt är det, säger Björn Sprängare som är styrelseordförande för LKAB.

Möjligheten att tjäna pengar för LKAB hänger samman med vilka priser bolaget får för sin malm, leveranserna och dollarkursen.

– Och då tror vi. Ja, vi är helt enkelt säkra på att över den här tiden fram till 2030 så kommer vi att kunna fullgöra våra åtaganden, säger Björn Sprängare.

Sjukvårdspartiets gruppledare i Kiruna Ann-Karin Törmä tycker att det är ett problem att pengarna inte finns sparade.

– Jag tror att det skulle bli mycket enklare att arbeta med de här frågorna om stadsflytten om det fanns avsatt, säger Anna-Karin Törmä.

Samtidigt konstaterar hon att de faktiskt inte vet hur det ser ut om tio år, om vinsten är lika stor.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke är däremot trygg med beskedet, torts att inte pengarna finns.

– Det viktigaste är att man uttalar en offentlig, kraftfull vilja att stå för samhällsomvandlingen. Det betyder oerhört mycket för tryggheten, för oss i Kiruna, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".