Tommy Nyström (s).Foto: Maritha Mossberg, SR Norrbotten.

Kräver respekt av LKAB

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Gällivare, Tommy Nyström, är upprörd över att Kiruna verkar har fått besked om ekonomiskt bistånd för gruvans störningar och skador i samhället.

Tommy Nyström vill att LKAB börjar se Malmfälten med Kiruna och Malmberget som ett begrepp.

- När man kommer med den här signalen om 12,5 miljarder upp till Kiruna då kanske man hade kunnat göra den här helhetslösningen för de pengarna i stället i Malmberget. Så hade man löst ett samhälle, som verkligen står på tur för det, säger Gällivares kommunalråd.

Tommy Nyström passar på att gratulera Kiruna till den nya huvudnivån.

Malmberget fick besked om sin nya huvudnivå i febrauari i år och Tommy Nyström tycker att Malmberget som flyttat hus undan gruvdriften i över 30 år står först på tur att få ekonomisk hjälp till att flytta staden. Inom några veckor ska flytten av cirka 100 villor från Elevhemsområdet starta igen för att se om det går att flytta fastigheterna på ett säkert sätt. I somras sprack flera av husen. Tommy Nyström tycker att gruvbolaget ska visa mer respekt för invånarna i Malmberget.

- Jag vill att LKAB, eller jag kräver att LKAB, både ledningen, tjänstemannakåren och styrelsen, ska börja, visa malmbergsborna och Gällivares medborgare, större respekt hädanefter, tycker han.

På vilket sätt?

- Man ställde frågan till mig från bolaget igår. ”Vad ska vi göra?”. Jag sa åt dem, att en enkel sak ni kan göra är att tänka er för nästa gång. När ni ska prata gruvorter och stadsomvandlingar, nämn Malmberget tre gånger sedan säger ni Kiruna, svarar han.

Är förtroendet för LKAB och dess ledning naggat i kanten?

- Nej jag har fortfarande stort förtroende för LKAB och hela ledningsorganisationen. Men jag kräver att man börjar hantera malmbergsborna och våra medborgare med större respekt, för annars lär det bli skador i de relationerna, säger Tommy Nyström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista