Dopningskontroll. Foto: Scanpix

Avtal mot dopning på gym i Luleå

Dopningen med anabola steroider ska bort. Polisen, idrotten, landstinget och socialförvaltningen går ihop med de stora gymmen i Luleå och samarbetar mot dopningen. Dopningen går ned i åldrarna. I Luleå har femtonåringar påträffats med preparaten.

Varje person som ska bli medlem i ett gym i Luleå måste i fortsättningen skriva under ett avtal om att inte missbruka dopningspreparat.

Problemet, som började i sportkretsar har mer och mer flyttat ut i samhället och då ofta i kriminella kretsar där man missbrukar narkotika.

Det menar Joakim Lakso, ordförande i Luleå Atletklubb som nu är med i antidopnings-gruppen. Han tränar också landslaget i styrkelyft :

- Vår sport har dragits med problemet att en del har dopat sig. Tyvärr så har vi dopningsfall fortfarande. Men vi har jobbat hårt mot det och i dag skriver licensierade lyftare på avtal i klubben att inte ta preparaten. Skulle någon mot förmodan göra det, då blir personen ersättningsskyldig och utesluten ur klubben på livstid, säger Joakim Lakso.

Preparaten påträffas numera i sportens motionärsgrupper i stället för hos de som är med i klubbarna, säger han.

Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, har upp till tre procent av pojkarna i åldern 14-17 år tagit dopningspreparat. Motsvarande bland flickor är högst en procent.

Det är vanligast att dopa sig i åldern 17 till 32 år. Siffrorna är nationella, det finns inga siffror på hur läget är i just Norrbotten.

Inger Marklund, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".