Pessinkivargen har blivit pappa. Hur många valpar det är är oklart men den valp som det hittats spillning från är en hane. Foto: Scanpix

Pessinkivargen har blivit pappa

Den så kallade Pessinkivargen har fått avkommor. Efter att han träffat en varghona i Gävleborgs län har nu valpar fötts, vilket är en unik händelse. Det är den första valpkullen som fötts sedan början av 90-talet som inte har någon inavel i sig.

- Ur vargstammens synvinkel är det som hänt mycket viktigt, säger Olov Liberg docent i viltbiologi vid Grimsö forskningsstation.

Pessinkivargen upptäcktes i Norrbotten i slutet av december 2006 och han vandrade genom Norrbotten utan att ställa till med några större skador. Vargen spårades av länsstyrelsens naturbevakare tillsammans med representanter från renskötseln som hela tiden såg att den rörde sig söderut.

I augusti 2007 fanns den i Dalarna och sedan hamnade den i Gävleborgs län där den nu hittat en hona och fått avkommor.

Vargparet bildades och spårades i vintras i Hälsingland och då samlades spillning in. Svaret kom i oktober att han hade hittat en partner och då kontrollerades reviret extra noga och det var då de hittade ny spillning som visade sig tillhöra en hanvalp.

Hur många avkommor vargparet fått blir inte klart förrän när spårsnön kommer och vargarna kan spåras.

Hittills har vargstammen i Sverige byggt på tre individer vilket gjort att det blivit kraftig inavel. Vargarna har fått färre valpar i kullarna och det har blivit fler missbildningar.

I och med att nytt blod nu förts in i den svenska vargstammen kan det innebära att kraven på att ha många individer för att ha en frisk vargstam sänks.

- Nu kan man kanske minska kravet på en stor vargstam eftersom den byggt på att de varit så genetiskt isolerade. Nu får vi ett genetiskt tillskott och då är kraven på en mycket stor vargstam genast svagare, säger Olov Liberg docent i viltbiologi vid Grimsö forskningsstation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".