1 av 2
Skådespelaren Toivo Lukkari Foto: Hans Olov Utsi
2 av 2
Inga Juuso som spelar en av huvudrollerna. Foto: Hans Olov Utsi

Samiska Teatern sätter upp en ny pjäs

På fredag har en nyskriven pjäs premiär på Samiska Teatern i Kiruna. Bara Anna, heter den och handlar om en samisk kvinnlig politiker och hennes samtid. Allt från hennes ungdom, med protester mot Altaälvens utbyggnad till ett nutida familjedrama. Pjäsen ska senare turnèra, både i de norra delarna av Sverige och Norge, och till Oslo.

Bara Anna är en pjäs som ska ge en tankeställare menar de som har författat och framför den.

– Det handlar om övergrepp av olika slag. Bland annat det stora naturövergrepp som gjordes i Altaområdet 1981 när man skulle bygga ut älven, säger regissören Mette Brantzeg. 

En av skådespelarna, Inga Juuso, var mycket nära händelserna som journalist. Hon fick uppleva när demonstranterna med kraftfulla protester försökte stoppa maskinerna i Alta, eller Stilla, säger Mette Brantzeg.

Nu ska pjäsen först spelas på Samiska teatern i Kiruna och sedan ska den till Oslo, Härnösand, Umeå, och till flera ställen i Nordnorge.

I huvudrollerna finns två rutinerade skådespelare, Inga Juuso och Toivo Lukkari. För manuset står Inger Margrethe Olsen, som inte skrivit för teater på tio år. Kompositör till musiken är Frode Fjellheim och den som skapat scenografi och kostymdesign är Geir Tore Holm.

Bara Anna är ett samarbete mellan Kultur i Troms, Beaivvas samiska teater i Norge och Samiska teatern i Kiruna.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista