Ingen ändring av nedläggningsbeslut

Stängningen av brandstationen i Korpilombolo strider mot lagen och kritiken från både Länsstyrelsen och Räddningsverket är hård. Men trots det så finns det i dagsläget inga planer på att ändra beslutet från Pajalas kommunledning som innebär att brandstationen står stängd från och med idag.

Det var i somras som politikerna i Pajala beslutade att lägga ner deltidsbrandkåren i Korpilombolo. Brandmännen erbjöds att ingå i ett frivilligt brandvärn men det har de tackat nej till.

Anledningen var enligt Peter Eriksson vid deltidsbrandkåren i Korpilombolo att det då bara skulle bygga på frivillighet och att det under vissa perioder skulle finnas folk att tillgå. Men också att om det hände olyckor så skulle de ibland tvingas avstå viktiga insatser som de inte skulle få göra när de var frivilliga, trots att de tidigare hade fått utbildning i att göra insatsen när de ingick i deltidsbrandkåren.

Brandmännens riksförbund har protesterat mot nedläggningen och anmält kommunen för att den strider mot lagen och krävde att en utredning skulle göras av Räddningsverket som är det högsta tillsynsmyndigheten

I den utredningen slås fast att det bör finnas en deltidsstyrka i Korpilombolo.

Detsamma gäller Länsstyrelsens synpunkter. I ett utkast som skickades till kommunen i torsdags, alltså en dag innan Korpilombolos räddningstjänst skulle läggas ner, påpekar de att det är ett beslut som strider mot lagen om skydd mot olyckor. Länsstyrelsens synpunkter ger nu möjlighet till kommunen att förklara sig.

Pajalas kommunalråd Bengt Niska säger till Norrbottensnytt att han inte tänker uttala sig i frågan om hur det blir i framtiden efter den kritik de nu fått. Han säger också att de fick ett förhandsbesked från länsstyrelsen om att det var okej att lägga ner deltidsstyrkan. Men enligt Staffan Åsén på länsstyrelsen har inget löfte getts.

Nästa vecka väntas länsstyrelsen ha fått svar från Pajala kommun om hur de ska lösa säkerheten i Korpilombolo med omnejd.

Eleonor Norgren
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".