Naturgasäventyret i Barentshavet blir dyrare. Bild: Statoil

Snöhvit står stilla

Det är nu ett år sen den stora gasanläggningen Snöhvit utanför Norska Hammerfest drogs igång. Men det har varit ett år av tekniska problem och 70-miljadersinvesteringen står just nu stilla. Anläggen har bara producerat 60 procent av det som var planerat. 

Snöhvitfältet är den största och dyraste industrietableringen genom tiderna i Norge, en investering på nästan 70 miljarder svenska kronor.

Idag står fabriken stilla för reparation.

- Under det första året kom vi dessvärre bara upp i 60 procent av det vi hade planerat att producera. Vi håller på att lösa en del av de tekniska problemen. Sedan får vi se när vi, inom kort, kommer igång hur många procent produktion vi kommer upp i, säger Edd-Magne Torbergsen, informationschef på Statoilhydro.

Problemet, som varat sen starten, är kylanläggningen. Systemet som ska kyla ned och komprimera naturgasen inför båtresan fungerar inte.

- Problemen med kylanläggningen startade redan från dag ett. Det är det vi nu försöker lösa, säger Edd-Magne Torbergsen.

Det var en stor investering. Hur bekymmersamt är det att Snöhvit inte fungerar?

- Snöhvit är ett lönsamt projekt i grunden. Gaspriserna har vi räknat ut så att vi ska få lönsamhet i det här, säger Edd-Magne Torbergsen.

Statoilhydro har undersökt möjligheten att inte nöja sig med att utvinna naturgasen i snöhvitfältet. Utan att också plocka upp oljan.

Men så blir det inte.

- Lagret av olja i Snöhvit var för tunt för att utvinna. Och när man nu tar upp gasen minskar trycket i reservoaren och då är det omöjligt att få ut oljan. Så dessvärre går det inte. Det kom in för sent, säger Edd-Magne Torbergsen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".