Jokkmokks kommunhus. Foto: Jon Hedström.

Jokkmokk är dålig på att spara el

Uppdaterad 14:18
Jokkmokk är en av de sämsta kommunerna i landet på att hushålla med elenergi. Det visar en undersökning, som Belysningsbranschen låtit göra i bland annat Norrbotten. Elförbrukningen i offentlig verksamhet är dubbelt så hög i Jokkmokk som i till exempel Piteå och Haparanda.

– Den höga elanvändningen beror på mycket elintensiv industri. Kommunen anser nämligen att näringslivet behöver stimuleras för att få hit folk så att kommunen överlever, säger energiingenjör Jennifer Forssell på Jokkmokks kommun.

Enligt Belysningsbranschen förbrukar Jokkmokks kommun drygt 3 000 kilowattimmar per år och invånare och det är dubbelt så mycket som Piteå och Haparanda kommuner.

Även Arvidsjaur, Kiruna och Arjeplog har hög elförbrukning, medan den är lägre i Luleå och Boden.

Jennifer Forsell säger att den höga elförbrukningen beror på att Jokkmokk har mycket elintensiva industrier, som får subventionerad hyra av kommunen och där ingår elström.

Det finns också en nära koppling mellan kommunen och storproducenten av elström, nämligen Vattenfall, säger hon.

Nu sätter kommunen in sparåtgärder, till exempel lågenergilampor. Det kan också bli tal om att producera elström från en anläggning för komposterbart avfall.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Kommunernas elanvändning i offentlig verksamhet

Kommun, elförbrukning (kwh)

Piteå 1478

Haparanda 1501

Luleå 2317

Arvidsjaur 2594

Kiruna 2795

Boden 2843

Arjeplog 2899

Jokkmokk 3282

Källa: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".