Företagarna satsar i Murmansk

Organisationen Företagarna i Norrbotten utökar sitt engagemang på Swedish Center i Murmansk. Anledningen är att intresset för att satsa på Kolahalvön från länets och landets företag ökat kraftigt.
Nyligen tog företagarnas styrelse ett inriktningsbeslut för att säkra sitt konsultkontor i Murmansk, Swedish Center, fram till 2005. Företagarna är huvudman för Swedish Center och Pether Nordblad organisationens regionchef hänvisar till fina resultat som ett skäl till satsningen. - Mot bakgrund av de fina reslutat som visas var det viktigt att skicka en signal till näringslivet i Norrbotten, Västerbotten och övriga sverige att nu är vi där, och vi där under lång tid framöver och är en resurs som ska knyta affärsförbindelser, säger han. De fina resultat som Pether Nordblad syftar på är att det redan idag finns ett 10 tal företag från Norrbotten och Västerbotten som förlagt tillverkning till Murmanskområdet, att ytterligare ett tiotal är på väg att teckna avtal och att det är lika många till som är med på resor dit och håller på att knyta kontakter. Det finns dessutom ett vaknande intresse för Murmanskregionen från näringslivet i södra sverige berättar han. En av förklaringarna till den ökade svenska aktiviteten i Murmanskregionen är, enligt Nordblad, Barentssamarbetet. - Det som nu är på väg att hända och har hänt har aldrig näringslivet kunnat klara av på egen hand, utan här är det ju framsynta tankar och ideer som har tagits, jag tänker på EU:s nordliga dimension, Barents regionråd och dess satningar som i någon mening lagt grunden för att näringslivet kan kliva in, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".