Fler jobb i Karesuando

De 12 personer, som idag registrerar kyrkoboksmaterial för forskningsändamål i Karesuando, kan få fler arbetskamrater till hösten. På finska sidan gränsen har intresset för verksamheten väckts och nu söks EU-medel för att utveckla verksamheten.
Det som nu gäller är att ta fram mer pengar till driften och för att få EU-stöd står Kiruna kommun, Enontekiö kommun, svenska staten och finska staten för de nationella delarna av totalfinansieringen. Samarbete över riksgränsen Demograficentret startade i Karesuando för snart två år sedan och de 12 anställda jobbar på uppdrag av Umeå Universitet. Det handlar om bland annat om att systematisera det präster skrivit ända sedan 1700-talet i olika kyrkoböcker. Enligt planerna ska fem personer från Enontekiö kommun, på andra sidan riksgränsen, förstärka personalstyrkan i Karesuando och inleda motsvarande arbete med finska kyrkoböcker. Universitetet i Uleåborg knyts till projektet. Världsunikt forskningsmaterial Det material som matas in i datorerna är världsunikt - ingen annanstans i världen finns så mycket skiftande material registrerat och systematiserat - det är så intressant att utländska gästforskare söker sig till Umeå Universitet för att forska i materialet. Christer Funck, som jobbar vid Demograficenter i Karesuando, säger att själva lokaliseringen till Karesuando är det största steget - och det är taget - nästa steg är att få pengar till driften för många år framåt. Varaktiga jobb längst ut i glesbygden hör inte till vanligheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".