Rikskrim utreder sexhandel i länet

Rikskriminalen har beslutat att göra en egen granskning av sexhandeln i Norrbotten eftersom en tidigare rapport om omfattande könshandel ifrågasatts av länets polisledning.
Samtidigt anklagas ledningen för att motarbeta de egna polisernas rapportering av misstänkta sexköp. Signalerna från polisledningen är att man inte vill ha den typen av information, skriver Svenska Dagbladet, och hänvisar till anonyma källor. - Jag ser inte att det på något sätt skulle stämma. Att man inte skulle våga rapportera brottslighet, som man har en skyldighet att göra, det är långt ifrån verkligheten, säger Harry Nyman, chef för länskriminalen. Ola Backe, polis i Haparanda, som sammanställt den ifrågasatta rapporten, motsäger inte de anonyma källorna. - Om man blir uthängd i massmedia av sin chef, vad tror du det ger för signaler till kollegerna, säger Ola Backe. Oberoende rapporter Ivan Wikström, tillförordnad chef för länskriminalen sade i våras att Ola Backes rapportering var överdriven, med syftet att tillfredsställa kvinnojourerna. Ola Backes sammanställning utgjorde underlag till en rapport som lämnats till rikskriminalen. Rikskriminalen ska nu försöka bilda sig en egen uppfattning om sexhandeln. Myndigheten har rapporteringsskyldighet till regeringen om brottsligheten i landet, och vill försäkra sig om att det underlag man har för rapporteringen stämmer. - Jag har inga synpunkter på det, säger Harry Nyman. Han anser själv att den påstådda nivån för sexhandel med ryska kvinnor inblandade är överdriven. Ingen kritik mot polisen - Norrbotten är inte det område i landet där trafficking (handel med människor för sexuella ändamål) förekommer mest, säger Harry Nyman. I den omdiskuterade rapporten till rikskrim finns uppgifter om att det förra året fanns 56 män som misstänktes för sexköp, fyra som var misstänkta för koppleri, 76 ryska kvinnor som kan ha utnyttjats som prostituerade och 131 ryska män som transporterat kvinnor, bland annat till Sverige. Bara i ett fall inleddes en förundersökning, vilket kritiserades av en utredare vid rikskriminalen. Överåklagare Peter Hertting i Umeå granskade i våras om åklagare och polis i Norrbotten agerat felaktigt, men kom fram till att det inte fanns anledning till kritik. Uppgifterna om att ryska prostituerade utnyttjats av norrbottniska män var för vaga för att ligga till grund för förundersökning, kom han fram till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".