Norrbottensföretag protesterar mot sjuklön

Företag från länet ansluter sig nu till Gnosjöupproret mot regeringens förslag att låta arbetsgivarna stå för en tredje sjuklönevecka.
Det så kallade gnosjöupproret, som hotar med att säga upp kollektivavtal om regeringens förslag går igenom i riksdagen, tänker arrangera en stor manifestation på mynttorget i Stockholm dagen före riksdagsbeslutet. Dit tänker företag från Norrbotten ansluta sig. Förslaget om en tredje sjuklönevecka ingår i regeringens vårproposition som riksdagen tar ställning den 12 juni. En av de företagare från länet som är kritisk mot förslaget är Björn Kullberg, som äger och driver ett av Luleås äldsta företag, AB Erik Erlandsson, ett verkstadsföretag med 25 anställda. - Det som skrämmer mig allra mest är att det här ett förslag, om det går igenom, som är direkt inflationsdrivande, det är alltså skadligt för Sverige, säger han. Björn Kullberg håller med om att förslaget har ett gott syfte om att halvera sjukskrivningarna till 2008 men han anser att det är fel sätt att göra det på. Att lägga mer sjuklöneansvar på de privata företagen, särskilt de små, är fel eftersom det är hos de offentliga arbetsgivarna som sjuktalen är störst, menar han. För Kullbergs verkstadsföretag med en stor andel export, kan en tredje sjuklönevecka på längre sikt innebära att verksamhet måste förläggas utomlands. - Långsiktigt får vi naturligtvis börja göra som andra, titta om vi kan flytta produktion till andra närliggande länder som har ett lägre kostnadsläge än som vi får i Sverige, säger han. Förslaget kan även få andra effekter med hårdare kontroller vid nyanställningar tror Monica Wikman ekonomichef och delägare i Luleåföretaget Bosses Bil och Motor. - Det påverkar att man inte anställer folk som har varit sjuka till exempel, man går väl in och kollar extra, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".