Krav på skadestånd ligger fast

Kommunals uppmärksammade krav på skadestånd för arbetsgivarnas brott mot konfliktreglerna ligger kvar trots att ett nytt avtal träffats.
Den här typen av skadestånd har aldrig tidigare betalats ut, alla tvister har vid tidigare strejker avskrivitis i samband med att ett nytt avtal träffats. Men så blir det inte nu - i alla fall inte ännu - för de lokala ombudsmännen har direktiv från centralt håll att gå vidare med sina tvisteförhandlingar Anledningen kan vara att det blev så många omstridda ärenden under den här strejken, säger Gunnel Jänkänpää, ombudsman på Kommunal i Norrbotten. Flera av länets kommuner anklagades för brott mot konfliktreglerna och Kommunal krävde 200 000 kronor i skadestånd för varje enskilt ärende. Enbart i Jokkmokks kommun finns 20 fall av vad Kommunal menar är brott mot kollektivavtalet - det är till exempel felaktiga anställningar, brott mot nyanställningsblockaden eller brott mot konfliktreglerna. De här förhandlingarna kan leda fram till ett helt nytt förhållningssätt till konfliktreglerna och också bli normgivande för framtiden. Om skadestånd kommer att betalas ut enligt kraven, får enbart Jokkmokks kommun lägga upp 4 miljoner kronor. Kommunals ombudsman Gunnel Jänkänpää, som har i uppdrag att förhandla med Bodens kommun och Jokkmokks kommun, säger att de förhandlingarna är påbörjade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".