Stor oro för inlandsflyget

Om den omläggning av flygtrafiken som Rikstrafiken skissar på genomförs skulle den få förödande konsekvenser för biltestindustrin. Troligen kommer många stora bilföretag att välja norra Finland framför Sverige, säger man från biltestnäringen om Riktrafikens planer.
I stället för att flyga direkt Gällivare och Stockholm eller Arvidsjaur och Stockholm skulle resenärerna från inlandet i stället åka via Luleå. Den tänkta förändringen redovisade Rikstrafikens generaldirektör Kjell Dahlström för ett par veckor sedan. På regeringens uppdrag utreder just nu statliga Rikstrafiken hur flygtrafiken i Norrland kan effektiviseras. Anledningen till att regeringen och Rikstrafiken vill se på andra lösningar är att kostnaderna för upphandlingarna stigit kraftigt. Till midsommar kommer det en delrapport från Rikstrafiken som kan bli första steget till en omläggning av flygtrafiken på dom mindre, kommunala flygplatserna. Biltestbranchen, som har den bästa tillväxten av alla brancher i landet, är mycket oroad över dom förändringar som aviseras: - Nutek, Näringsdepartementet och Länsstyrelsen, alla ser möjligheten till en fortsatt tillväxt i biltestbranchen. Men den tillväxten är beroende av bra kommunikationer. En nedläggning av direktflyget skulle bli direkt förödande för den här branchen, säger Per Gunnar Sundström, ordförande i Swedish Provinground Association. Enligt Per Gunnar Sundström är risken med försämrade flygförbindelser att dom stora företagen väljer att testa i norra Finland om flyget försämras. Sundström är mycket kritisk till Rikstrafiken och menar att myndigheten alldeles på egen hand är orsaken till att upphandlingskostnaderna ökat kraftigt. - Det är Rikstrafikens dåliga upphandlingar som gör att kostnaderna ökat. Rikstrafiken har upprepade gånger visat att dom saknar kompentens för sitt uppdrag, säger Per Gunnar Sundström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".