Bristande bevakning av tjuvjakt på rovdjur

Polisens helikopter kunde bli ett effektivt vapen mot tjuvjakt och förföljelse av rovdjur i fjällen, men i stället för aktivt bevaka känsliga områden får polisen flyga planlöst. Ibland till ingen nytta. Anledningen är att länsstyrelsen i Norrbotten inte vill samarbeta och tala om var det finns björniden, järvlyor och andra känsliga objekt som borde bevakas.
Antalet rovdjur som förföljs ökar. På fyra år har antalet familjegrupper av lodjur halverats i länet. Siffrorna för järvar ser likartade ut. Trots att faunabrott är ett prioriterat område hos polisen, tenderar faunabrotten alltså att öka. Polisens helikopter är i luften i stort sett dagligen. I Västerbotten får polisflyget hjälp med koordinater på järvlyor, björniden, kungsörnsbon och andra skyddsvärda lokaler. Det gör att polisen vid rutinflygningar kan göra en överflygning för att se att allt ser bra ut, men även för att synas och på så sätt göra en preventiv insats. Samma sak gäller försvaret. Från Försvarsmakten får man positioner på speciella skyddsobjekt, för för att kunna bevaka de från luften. I Norrbotten finns däremot inget samarbete med länsstyrelsen. Enligt polisflyget vägrar länssstyrelsen lämna ut positioner på lyor, bon och iden till polisen. Något som inverkar negativt på bevakningen tror Stig Henriksson vid polisflyget i Boden. - Vi kan göra en bättre insats om vi vet var vi ska flyga. Där det finns objekt som är värda att kontrollera, än att vi bara flyger omkring på måfå, säger Stig Henriksson. Varför länsstyrelsen inte lämnar ut koordinater på lyor och känsliga objekt har man på polisens flygverksamhet ingen aning om. - Det kan vara att länsstyrelsen inte litar på oss, att vi skulle läcka positioner till andra, säger Henriksson. I 23 år har man från polisflyget försökt få tillgång till positioner på bevakningsvärda objekt, utan att lyckas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".