Blå Porten till länet snart klar

I dag besiktigas upprustningen av Jävre Turiststation. För 7 miljoner kronor har den blå porten till Norrbotten återställts i sitt ursprungsskick.
En av de som sedan årskiftet jobbat med att restaurera Blå porten i Jävre är Jörgen Jonsson, snickare på Skanska. - När vi började var det bara ett tomt skal som var i ganska dåligt skick, eftersom det stått tomt så länge. Men det är roligt att få återställa det gamla, säger han. Golvet inne på turiststationen är av svart marmor som man importerat från Italien, men informationsbänken av ek har ett lokalt snickeri i Öjebyn gjort. De stora panoramafönsterna finns kvar och väggarna är målade nougatbruna och vita. -Det ska se ut ungefär som på 60-talet, säger snickaren Jörgen Jonsson. Det enda man har byggt till är ett hisschakt så att alla ska kunna få tillång till bygganden när det blir en gemensam turistinformation för Piteå Kommun och Skellefteå Kommun. Man har även byggt in en gammal Ford Anglia i Jävre turiststation för att spegla 60-talets bilturism. Jävre turisstation blev aldrig det naturliga stoppet för bilturisterna som det var tänkt. Bara två månader efter att turisstationen blev färdigställd 1967, så gick Sverige över till högertrafik. Då stod helt plötsligt turiststationen på fel sida om vägen. Men det har man nu åtgärdat genom att bygga en viadukt över E4.an. Restaureringen av Jävre turisstation ingår i ett större projekt : Entré Jävre, som har bekostats med pengar från EU, vägverket och länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten. För totalt 26 miljoner kronor blir det förutom turiststationen, och viadukten även rastplatser och en konstgjord havsvik.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".