Klart för gränsöverskridande skola

Pello-skolan i Övertorneå lever vidare trots vikande elevunderlag - nu som språk och kulturskola i ett samarbetsprojekt med skolan i finska Pello. Klasser med elever från båda sidor av Torneälven kan skapas med hjälp av ett treårigt EU-stöd.
I svenska och finska Pello har skolorna samarbetat med utbyten av resurser och lärare i 20 år, men nu skapas möjligheten att bilda regelrätta klasser med elever från båda länderna. - Klasserna ska ha undervisning i vissa ämnen på svensk sida och i vissa på finsk sida, det gäller att utnyttja de gemensamma resurserna på bästa sätt, säger rektorn Alf Lahti. EU-stödet är på drygt 2,3 miljoner svenska kronor och ska användas för att sparka igång projektet som går under arbetsnamnet: Samma älv ~ samma människor. Projektet gäller i första hand de yngsta eleverna och undervisningsspråk blir svenska, finska och engelska. Övningsämnen på flera språk, Basämnen på varje elevs hemspråk. Alf Lahti säger att byaskolan i Pello räddas, eleverna slipper långa skolbussresor och att projektet kan visa på lösningar för andra byaskolor i gränstrakterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".