Centralisering av nya myndigheter

Tre av fyra myndigheter som bildats eller ombildats den senaste tioårsperioden har lokaliserats till Stockholms län. Detta trots att de principer som beslutats av riksdagen säger att det i första hand är andra områden som ska prioriteras. Det här visar en kartläggning om statliga myndigheters lokalisering, som Glesbygdsverket genomfört.
Syftet med utredningen är att presentera fakta som visar hur målsättningen fungerat i praktiken. På Glesbygsdsverket vet man inte varför det har blivit en sån här snedfördelning och att så många myndigheter hamnat i Stockholm. Det är något som verket ska undersöka, vilka omständigheter som tagits med i samband med lokaliseringen. - Jag kan inte säga att vi är överraskade över det här resultatet. Vi hade väl det på känn efter att ha följt utlokaliseringsbeslut under många år, säger Pia Enochsson, generaldirektör på Glesbygdsverket. På Glesbygdsverket hoppas man att underlaget kommer att användas av både politiker och tjänstemän i framtiden när beslut om utlokaliseringar eller omlokaliseringar ska göras. Hur många jobb som stockholmsområdet fått på bekostnad av glesbygden genom den här snedfördelningen i utlokaliseringarna vet man inte på Glesbygdsverket, men det ska man undersöka längre fram. - Vi vet bara att det rör sig om väldigt många jobb som glesbygden missat här, säger Pia Enochsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".