Polisen bevakar skolavslutningen

I helgen firar majoriteten av länets skolelever att sommarlovet börjat. En glädje för många, men för andra kanske en tragedi - till följd av okontrollerat festande och intag av alkohol.
För att försöka mota ''Olle i grind'' har polisen runt om i länet ökat sin bemanning kring skolavslutningen. I Boden, Kiruna och Gällivare hade man fler patruller i tjänst under den gågna natten, men i Luleå så satsar polisen på den kommande kvällen. - Enligt tradition är fredagkvällen den stökiga kvällen, säger Christer Nilsson, ungdomspolis i Luleå. Trots det och trots att ungdomarna dricker lika mycket eller mer än tidigare, är stadsbilden ändå lugnare än för fem-tio år sedan, anser Christer Nilsson som arbetat vid minst 25 betygsvakor. Att det lugnat ner sig beror enligt honom på att ungdomarna istället väljer att festa på andra platser, till exempel på badstränder och i föräldrafria hem. Men förändringen beror också på att många vuxna faktiskt visar sig ute på stan under kvällarna. Trots det efterlyser Christer Nilsson mer engagemang från framför allt föräldrarnas sida. - Att hålla koll på sina barn och ge de en meningsfull fritid och bra alternativ är jätteviktigt, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".