Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler LSS-behövande tynger kommunerna

Publicerat tisdag 17 juni 2003 kl 08.20
Behovet av personliga assistenter ökar i flera kommuner i Norrbotten. För några år sedan infördes en ny lag, LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Genom den nya lagen har fler fått rätt till personliga assistenter och det har inneburit att kommunernas kostnader skjutit i höjden.
Det som skiljer LSS från den gamla omsorgslagen är att ytterligare en grupp människor har rätt till personlig assistans. Förutom personer som föds med grava funktionhinder har även personer som fått funktionshindret senare i livet, på grund av olycka eller sjukdom, rätt till en personlig assistans genom LSS. - Det här är en mycket bra insats för människorna som får den, men det är en dyr insats för kommunerna, säger Ann Wennerkull, områdeschef inom handikappomsorgen i Piteå kommun. LSS är nämligen en rättighetslag och därför måste kommunerna följa den. Problemet för kommunerna är att staten bara ersätter två tredjedelar av kostnaden. Exemplet Piteå I exempelvis Piteå Kommun har behovet av personliga assistenter fördubblats sedan lagen om LSS trädde i kraft. Vid årets slut 1994 fanns i Piteå 49 ärenden med beslut om personlig assistans, som totalt hade 2290 timmar/vecka. Vid årets slut 2002 var det 91 beslut, som gav 6830 timmar i veckan. Den fördubblade arbetsinsatsen har alltså inneburit att kostnaden tredubblats. 210.000 per sökande Förra året omsatte verksamheten ungefär 57 miljoner kronor i Piteå kommun, det är mer än vad kommunens hemtjänst omsätter. Varje nytt ärende kostar kommunen 210.000 kronor. Under de senaste åren har cirka åtta nya fall tillkommit per år, vilket innebär att kostanden för personliga assistenter ökat med 1.6 miljoner kronor årligen. Vill att staten tar över - Det klarar inte kommunen i längden, säger Anna Wennerkull, som skulle vilja att staten tog över hela ansvaret för de personliga assistenterna. - Det skulle också underlätta för brukaren om det var en huvudman istället för två, tror Ann Wennerkull. Idag handlägger både kommunen och Försäkringkassan samma ärenden, eftersom kommunen betalar en del av kostnaden och staten en del.
Jeanette Öhgren och Lasse Lindkvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".