Barn skadat när felorder fördröjde kejsarsnitt

Socialstyrelsen kritiserar Sunderbyns sjukhus och en tjänstgörande så kallade stafett-läkare, för att ett akut kejsarsnitt inte utfördes tillräckligt snabbt i augusti i fjol. Barnet har sannolikt fått bestående men på grund av syrebrist.
På grund av ett missförstånd i ordergivningen mellan tjänstgörande läkare och övrig vårdpersonal, fördröjdes kejsarsnittet en halvtimme i onödan. Barnet har därför sannolikt fått bestående skador på grund av syrebrist. När komplikationer tillstötte vid förlossningen beslöt läkaren, en stafettläkare som arbetade tillfälligt vid sjukhuset, att kvinnan skulle snittas på en gång, men hon använde en order som inte de nya kollegorna förstod. Förstod inte order Ett akut snitt ska göras inom 5-10 minuter. Men det tog en halvtimme innan snittet genomfördes. Då var barnet svårt medtaget på grund av syrebrist. Enligt socialstyrelsens utredning gav ansvarig läkare order om att det var ett "urakut snitt", ett begrepp som hon var van vid, från arbetet vid det sjukhus hon arbetat på tidigare. Socialstyrelsen kräver ändring Men på Sunderbyns sjukhus är fackuttrycket "katastrofsnitt", när kejsarsnitte måste ske omedelbart. Därför tolkade personalen läkarens ord, som att det inte var så bråttom med att lägga snittet. Socialstyrelsen kräver nu att ledningen för Sunderbyns sjukhus, ser över rutinerna och ordergivningen vid akuta komplikationer vid förlossningar, för att liknande händelser inte ska inträffa igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".